Podstawowe informacje o kurkach

Kurka jest grzybem jadalnym, który bardzo łatwo znaleźć w pobliżu dębów szypułkowych. Kurki charakteryzują się bardzo jędrnym miąższem i barwą, od jasnopomarańczowej lub żółtej do jasnobrązowej. Jest to doskonały produkt do przygotowania gulaszów, zapiekanek i sosów, zarówno do ryb, jak i do mięsa

Właściwości

Jak w przypadku większości grzybów jadalnych, grzyb kurkowy posiada wiele składników odżywczych, które są bardzo dobre dla zdrowia. Oto główne właściwości:

Przeciwzapalne: ich aktywne związki mogą zapobiegać stanom zapalnym i utlenianiu komórek.
Antyoksydant: mają zdolność przekształcania wolnych rodników w stabilne cząsteczki, dzięki czemu spowalniają niszczenie komórek.
Uczestniczą w syntezie serotoniny: zawarte w nich witaminy przyczyniają się do prawidłowego funkcjonowania mózgu.

Jak konserwować kurki?

Istnieją różne sposoby konserwowania kurek, jeśli zbieramy je bezpośrednio z lasu.

Jednym z nich jest oczyszczenie ich z resztek roślinnych i ziemi, wysuszenie i przechowywanie w zamkniętym pojemniku w lodówce. W ten sposób mogą one przetrwać przez długi czas.

Inną metodą jest ich wysuszenie, choć w tym przypadku mogą stracić część swojego smaku i tekstury. Na koniec pozostaje opcja zamrożenia kurek, choć pamiętaj, że przed użyciem ich jako składników w swoich przepisach musisz je rozmrozić.

Jak czyścić kurki?

Nie zaleca się mycia kurek pod kranem, ponieważ mogą one wchłonąć zbyt dużo wody i podczas gotowania będą zbyt gąbczaste. Aby kurki były suche i czyste, a podczas gotowania zachowały swoją chrupkość, najlepiej użyć wilgotnej ściereczki lub szczotki do usuwania brudu.

Jak gotować kurki?

Przepisów na kurki jest wiele: z czosnkiem, z grilla, z mięsem, sauté… Jednym z najpopularniejszych jest jajecznica kurkowa, bardzo łatwa w przygotowaniu i dająca doskonałe efekty.

Do przygotowania jajecznicy z kurkami potrzebne będą następujące składniki:

  • Kurki: 300 gramów
  • 2 ząbki czosnku
  • Sól.
  • Oregano.
  • 3 jaja.
  • Oliwa z oliwek.

Oto kroki, które należy wykonać:

  • Zrumienienie czosnku na oleju.
  • Dodanie 300 gramów dobrze oczyszczonych kurek.
  • Dodanie soli i oregano do smaku i pozwolenie im się gotować przez około kwadrans.
  • Ubij jajka z odrobiną soli i dodaj je na patelnię.

Innym ciekawym przepisem są polędwiczki wieprzowe w sosie kurkowym. Poznaj ten przepis na www.szybkieprzepisy.pl